POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty
Ośrodek Pomocy Społecznej w Dębnicy Kaszubskiej z terenu województwa pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Słupsku realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
-
skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
-
mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
-
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
-
tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 1164 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 643 ton żywności;
o 820 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 15 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 8 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
-
edukacji finansowej - 1 spotkanie dla 4 uczestników
-
żywieniowo dietetycznych – 2 spotkania dla 2 uczestników
-
Kulinarnych - 2 spotkania dla 2 uczestników
-
Niemarnowania żywności - 1 spotkanie dla 1 uczestnika
-
Innych działań aktywizujących - 2 spotkanie dla 6 uczestników